Goed voor de dag komen met de juiste kleding als vader van de bruid Goed voor de dag komen met de juiste kleding als vader van de bruid

Goed voor de dag komen met de juiste kleding als vader van de bruid 

Vaders brengen vaak meer mee naar de grote dag dan alleen hun aanwezigheid. Van hun vaak twijfelachtige grappen tot hun onverwachte inzichten aan de eettafel — ze hebben altijd iets unieks te bieden. Als vader van de bruid krijg je de kans om al die bijzondere eigenschappen te laten zien. Denk aan die legendarische speech waar je misschien al jaren over nadenkt, of hoe je koel blijft wanneer de spanning stijgt.

Een beetje zelfvertrouwen komt daarbij goed van pas, en precies daar kunnen wij je mee helpen. Jouw outfit als vader van de bruid kan net dat beetje extra geven waardoor je straalt op deze speciale dag. Met een stijlvol pak laat je zien wie je bent en kun je je zonder zorgen richten op wat echt belangrijk is. We delen graag de kennis die we in vijfenveertig jaar herenmode hebben verzameld, zodat jij er op je best uitziet!De (on)geschreven regels over de kleding van de vader van de bruid  

Als vader van de bruid zijn er momenten waarop alle ogen op jou gericht zijn. Het is dus cruciaal om er piekfijn uit te zien. De ongeschreven regel luidt dat je in een net kostuum verschijnt. Meestal kies je voor een tweedelig pak, want het al dan niet dragen van een driedelig pak is een keuze die we overlaten aan de bruidegom.

De perfecte outfit hangt af van een paar dingen: de locatie die het bruidspaar heeft uitgekozen, de gevraagde dresscode en het seizoen. De enige keer dat je misschien niet in pak hoeft te verschijnen, is als de bruid je vraagt om iets heel anders te dragen.

"Netjes en chique voor de dag komen is van essentieel belang"

Waar je outfit als vader van de bruid op afgestemd moet zijn

Naast dat het een speciale dag is voor je dochter, wordt een bruiloft altijd uitgebreid vastgelegd. Met geplande fotoshoots en spontane momenten zal de fotograaf zorgen voor een prachtige fotoreportage. Het is dus belangrijk dat je er niet alleen netjes uitziet, maar ook dat je outfit fotogeniek is. Dit bereik je het best door je kledingkeuze af te stemmen op een paar essentiële punten:

De dresscode

Hou rekening met de wensen van het gelukkige stel

Het thema

Bij een pastel thema is minimaal je das, maar het liefst je hele outfit aangepast

De outfits

kies een complementaire kleur aan de bruidegom en een hemd/pochet in de kleur van de bruid

De locatie

Op het strand kies je voor informeel beige in plaats van chique zwart 


Het kiezen van een goed pak als vader van de bruid

Nu je de ongeschreven regels kent en weet hoe je je outfit als vader van de bruid kunt afstemmen, is het tijd om het juiste pak te kiezen. Ook als je normaal geen pak draagt, is er geen reden tot zorg. In 2024 is de wereld van pakken enorm divers, en ook voor de niet-pakken-man zijn er volop mogelijkheden. Een comfortabel stretchpak, bijvoorbeeld, toont aan dat je moeite hebt gedaan terwijl je eigen comfort niet uit het oog verliest. De kleur van je pak stem je af op de locatie, het thema en de outfit van de bruidegom. Als details over deze zaken nog onder wraps zijn of er zijn geen specifieke wensen, dan zijn blauw of grijs altijd veilige keuzes. Wil je iets speelser voor de dag komen? Overweeg dan een pak met ruiten of strepen; die geven net dat beetje extra flair en zorgen gegarandeerd voor complimenten.


Tips om je outfit af te maken

Het geheim van een stijlvolle man zit hem in de accessoires die hij kiest bij het samenstellen van een outfit. Stropdas, schoenen, een pochet en zelfs je sokken zijn daarmee van grote invloed. Nu snappen we het als je een “less is more” man bent, maar graag alsnog even meelezen.  

 • Stropdas stem je af op het gekozen kleurthema 
 • Kies altijd voor formele schoenen, sneakers zijn voor “gewone” gasten  
 • Pochet is de ideale manier om de outfit van jouw eigen partner terug te laten komen in je set 
 • Sokken stem je af op de kleur van je pantalon óf wanneer je opvallend wil - de kleur van je das  

Outfit inspiratie voor de vader van de bruid

Met alle kennis die je nu hebt, ben je helemaal klaar om jouw outfit als vader van de bruid uit te zoeken. Nu is het tijd voor wat inspiratie. Elk jaar helpen we ongeveer drieduizend vaders in onze winkels om hun perfecte set samen te stellen, met advies van onze deskundige adviseurs. We hebben dus een schat aan ervaring. Om je een idee te geven, hebben we een aantal hoogtepunten van onze recente fotoshoot voor je klaarstaan. Neem gerust een kijkje en laat je inspireren door de verschillende stijlen en combinaties die we hebben vastgelegd.


"Details maken het verschil tussen een goede outfit en een echt stijlvolle outfit"

Onze aanraders als kleding set voor de vader van de bruid

Waarom zelf het zware werk doen, wanneer je op de website van een expert bent. We vroegen de collega’s waarin ze zouden willen dat hun vader op de bruiloft zou verschijnen. Praktische informatie waar jij wel raad mee weet.  

 • Klassieker: Donkerblauw pak, wit overhemd met rode das en sokken   
 • Modern: Beige pak, lichtblauw shirt en donkerblauwe das met nette schoenen  
 • Trendy: Lichtblauw pak, wit overhemd, instappers, geen stropdas maar een frivool pochet 
 • Uitgesproken: Blauw ruitpak, wit overhemd, middenblauwe das en nette sneakers 
 • Luxueus: Bruin colbert, beige pantalon, wit overhemd en matchend pochet  
 • In de stijl van de bruidegom: Groen pak, maar met een lichtblauw hemd i.p.v. wit  

Extra stijltips voor de vader van de bruid 

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om deze blog te lezen! We vinden het geweldig dat je zo betrokken bent bij het kiezen van je outfit voor de grote dag van je dochter. Om je nog beter voor te bereiden, hebben we een paar praktische stijltips op een rijtje gezet:

 • Je bent de hele dag in touw, kies dus voor comfortabele stoffen in je pak/overhemd
 • Vraag de getuigen ook even naar de kleuren van hun pak, die staan immers ook op de foto’s
 • Trends zijn leuk, maar hou het bij jezelf
 • Draag iets speciaals met een goed verhaal: het vintage klokje dat je gaat nalaten of je eigen trouwring  
 • Cijfer jezelf niet weg. Laat je persoonlijke smaak ook doorschemeren.  


Lees meer artikelen

Waar je op moet letten tijdens het kopen van je trouwpakWaar je op moet letten tijdens het kopen van je trouwpak

Daggast outfit bruiloft

Natuurlijk vereist elke bruiloft dat je gekleed in de juiste dresscode verschijnt, maar als daggast op een bruiloft zijn er nog een paar extra regeltjes waar jij op moet letten. 

Trouwpakken van Married at First SightTrouwpakken van Married at First Sight

Vader van de bruid

Op de bruiloft van je dochter wil je natuurlijk goed voor de dag komen, lees hier al onze tips en tricks!

Trouwpakken trends 2022Trouwpakken trends 2022

Kom goed voor de dag als getuige

Voor de man aan wie de rol van getuige is toevertrouwd, ligt een belangrijke rol gedurende de bruiloft in het verschiet. Lees alles over je fit.