Daggast outfitDaggast outfit

Alles wat jij moet weten over je outfit als daggast op een bruiloft 

Na een paar jaren van relatieve rust belooft het trouwseizoen van 2023 een knaller te worden. Eén blik in je agenda zegt waarschijnlijk genoeg. Alle uitgestelde feesten van de afgelopen jaren worden dit seizoen flink ingehaald. Zeker omdat we het gevoel hebben dat we de afgelopen jaren wat hebben moeten missen, zullen de feesten er alleen maar uitbundiger op worden. Terecht natuurlijk, maar dat zorgt er wel voor dat jij even een stukje achtergrondinformatie nodig hebt. Want wat is nou een daggast op een bruiloft en wat doe je die dag aan? 

Natuurlijk vereist elke bruiloft dat je gekleed in de juiste dresscode verschijnt, maar als daggast op een bruiloft zijn er nog een paar extra regeltjes waar jij op moet letten. Maak je geen zorgen, alles is te overzien en waar nodig zullen we je ook nog van een stukje inspiratie voorzien.  


Verschil tussen een daggast en een avondgast op een bruiloft

Prijkt er de term daggast op de door jou ontvangen uitnodiging? Als eerste van harte gefeliciteerd! Nu zijn bruiloften van oudsher gevuld met tradities en gebruiken, dus een stukje achtergrondinformatie kan in dit geval geen kwaad. Vrijwel ieder bruidspaar kiest ervoor om de gasten in twee etappes uit te nodigen. Waar de daggasten de hele dag van de partij zijn, komen de avondgasten vaak pas na het diner voor het feest. Vaak zit er ook een onderscheid in de afstand tot het gelukkige paar. Goede vrienden en familie is er overdag, terwijl gewone vrienden en verre familie ’s avonds hun opwachting maken. Dat je daggast bent, is eigenlijk dus bijzonder eervol.


Welke kleding draag je als daggast op een bruiloft? 

Of het nu gaat om een romantisch huwelijk op het platteland, het ceremoniële plechtigheid in een statig gerechtsgebouw of een avontuurlijke bruiloft in een ver oord, er zijn altijd kledingvoorschriften waarvan je als daggast wordt verwacht ze te honoreren.  

Naast een paar geschreven regels – die vind je in de vermelde dresscode op de uitnodiging, zijn er ook een aantal ongeschreven regels. Als daggast wordt er verwacht (tenzij anders vermeld) dat je chique en feestelijk gekleed komt. Voor mannen wil dat zeggen dat het pak uit de mottenballen mag. Zonder uitzondering. Kijk niet naar je vrolijke overhemd met nette spijkerbroek combinatie, want deze is voor de avondgasten gereserveerd. Jij komt gewoon netjes voor de dag. Stropdas om, schoenen even goed poetsen en een strijkijzer over je overhemd op de dag van de bruiloft. 


"Als daggast wordt er verwacht (tenzij anders vermeld) dat je chique en feestelijk gekleed komt"

De drie kleding regels als daggast van een bruiloft

De interpretatie van je bruiloft outfit als daggast hangt af van een drietal factoren. In volgorde van belang:

1. De dresscode

Stellen wikken en wegen bijzonder lang over de gekozen woorden op hun uitnodiging. Wanneer er iets staat in de trant van Bohemian, Summer chique of Ibiza style dan kan je eerste ingeving zijn om dat in de wind te slaan.

Niet doen. Kleding is bijzonder sfeerbepalend en we raden je daarom aan om je best te doen – zie het als cadeau voor het bruidspaar. Staat er PastelPartyDeluxe? Dan ga jij naar de winkel om een pastel gekleurd pak te scoren. 

2. De locatie van het feest 

Vind je een uitnodiging met handgeschilderde planten en zwierige letters in je brievenbus? Dan is de kans groot dat jij op de genoemde datum op het platteland te vinden bent. Je blauwe pak maakt in dat geval plaats voor groen of aardetinten. Kies wit voor je overhemd en voeg kleur toe met je accessoires (het liefst in dezelfde tint als je partner).  
 
Als je bent uitgenodigd met een chique donkerblauwe uitnodiging met vierkante witte letters, dan kun je van een formele setting uitgaan. Houd het eenvoudig met een donkerblauw of grijs pak, maar schroom je niet om wat plezier te hebben met de verdere aankleding. 

3. Je persoonlijke smaak

De reden dat jij uitgenodigd bent als daggast voor de bruiloft is omdat het gelukkige stel je fantastisch genoeg acht om de totaliteit van de belangrijkste dag van hún leven mét jou te spenderen.

Dat is dus inclusief je smaak voor uitgesproken schoenen, voorkeur voor roze stopdassen of herkenbare double breasted jasjes. Honoreer dresscode en locatie, maar kom altijd gekleed op een manier die bij jou past. 


Bruiloft outfit inspiratie voor daggasten 

Genoeg gepraat over richtlijnen, ongeschreven regels en restricties. Alle achtergrond informatie is nu hartstikke duidelijk. Graag geven we je even wat outfit inspiratie voor daggasten. Blader even door onze praktische carrousel met stijlvolle sets. 


Dit zijn outfits die we aanraden voor daggasten 

Nu heb jij als stijlvolle man natuurlijk al allerlei prachtige kledingstukken in je kledingkast prijken. Soms is het enige wat je nodig hebt een stukje inspiratie in de vorm van een nieuwe blik op bestaande items. Daarom een handig lijstje met outfits zoals wij die komend seizoen zullen dragen op de dagen dat wij als daggast op bruiloften verschijnen. 

1. Groen tweedelig kostuum met lichtblauw denim overhemd en witte sneakers 

2. Roze polo met donkerblauwe pantalon en instappers voor een bruiloft op het strand  

3. Beige pak met uitgesproken geel printoverhemd en loafers 

4. Tijdloos met donkerblauw pak, wit overhemd, rood wit gestreepte das en nette schoenen 

5. Donkerbruin colbert, beige pantalon met wit overhemd en donkerrode das 


Extra tips voor je daggast outfit

In de meer dan zes uur dat je daggast bent op een bruiloft kan er veel gebeuren. Tomatensoep tijdens het diner, zweetplekken op een warme dag of het besef dat de niet ingelopen schoenen voor blaren hebben gezorgd – net op het moment dat de DJ jouw nummer erin mixt. Wij hebben dit allemaal al meegemaakt en delen daarom onze vijf tips.:

  1. Breng altijd een extra overhemd of polo mee
  2. Fan van ondershirts? Een vers exemplaar na het diner doet gevoelsmatig wonderen
  3. Op de dansvloer maken je nette stappers plaats voor sneakers
  4. Een gilet ziet er chique uit, maar is lang niet zo warm als een colbert
  5. Na een zwaar diner ben je ons dankbaar dat je voor bretels koos in plaats van een riem 

Lees meer artikelen

Outfit inspiratie voor al je draagmomenten Outfit inspiratie voor al je draagmomenten

Zakelijk of casual? Inspiratie voor stijlvolle outfits

Ontspan goed gekleed in je vrije tijd en boost je zelfvertrouwen met een stijlvolle set voor naar kantoor. 

Bruiloft op de agenda? Dit is wat jij als gast moet weten!Bruiloft op de agenda? Dit is wat jij als gast moet weten!

Te gast op een bruiloft

Goed voor de dag komen op de speciale gelegenheid? Jezelf inlezen kan geen kwaad.

Alles over trouwpakkenAlles over trouwpakken

Alles over trouwpakken

Het oriënteren op een trouwpak is een van de leukste stappen op weg naar je bruiloft.

Alle inspiratie voor mannenmodeAlle inspiratie voor mannenmode

Naar alle blogs

We delen ons enthousiasme voor mooie kleding graag met je in onze blogs.