Meepakkers korting tot 50%

Bruiloft op de agenda? Dit is wat jij als gast moet weten!

Dynamic Year Update
Je komt terug van een dag op kantoor, schuift de deur open. Tussen de blauwe brief, reclame uiting van je lokale buurtsuper en een felgekleurde vod dat miljoenen belooft zit een envelop die stukken zachter aanvoelt. Je naam is zonder spelfouten, in zwierige letters op de voorzijde gedrapeerd. Fantastisch! Dat kan alleen maar betekenen dat je binnen drie maanden een bruiloft op de agenda hebt staan.

In tegenstelling tot voorgaande jaren belooft 2024 een jaar te worden waarin er weer vanouds getrouwd en gevierd gaat worden, maar naar jaren van relatieve radiostilte op dit gebied kan je hier niet meer zo goed op ingespeeld zijn als voorheen. Wat is ook alweer jouw rol als gast op een bruiloft, wat betekenen de verschillende dresscodes en zijn er nieuwe trends waar je niet van weet? Zo’n lief envelopje kan een boel vragen oproepen, want als een gast op een bruiloft wil je natuurlijk goed voor de dag komen. Lees even drie minuutjes mee, dan ben jij op de hoogte van alles wat je moet weten!


Gastenprotocol: Stijlvolle Kleding voor Jouw Speciale Rol op de Bruiloft

Bij het grootste deel van de bruiloften kun je relatief op de achtergrond blijven. Gezellig meedoen op de dansvloer en een paar goed getimede grappen brengen je al een heel eind. Er zijn echter een paar speciale rollen op bruiloften die net wat meer inspanning vereisen. De vader van de bruid, getuige of daggast zijn rollen die een eigen blog verdienen. Onze kennis daarover hebben we opgeschreven, dus klik gerust even door als één van deze zaken voor je van toepassing is. 

Jouw outfit als vader van de bruid

Op de bruiloft van je dochter wil je natuurlijk goed voor de dag komen, lees hier al onze tips en tricks!

Kom goed voor de dag als getuige

Voor de man aan wie de rol van getuige is toevertrouwd, ligt een belangrijke rol gedurende de bruiloft in het verschiet. Lees alles over je fit.


De (on)geschreven regels waarvan jij op de hoogte moet zijn  

Als je de gast bent op een bruiloft, zijn er een aantal geschreven en ongeschreven regels waarvan verwacht wordt dat jij er rekening mee houdt. Alle geschreven regels staan op de uitnodiging in de vorm van dresscodes en thema’s. Easy peasy, daar weet je prima rekening mee te houden. Dan zijn er nog de ongeschreven regels, waar je pas op gewezen gaat worden wanneer je ze overtreedt.

1. Draag gepaste kleding

Draag ten alle tijden gepaste kleding, ook in de late uurtje op de dansvloer. Gepaste kleding betekent normaal gesproken een pak of in ieder geval een colbert, maar de algemene concencus is dat je er netjes uit hoort te zien!

2. Ga niet overboord

Ga niet overdressed, dat wil ik dit geval zeggen: beter gekleed dan de bruidegom. Het is bijvoorbeeld handig om driedelige pakken te vermijden.

3. Maak een keuze

Het is een pochet of een corsage, nooit allebei. Corsages draag je links, net als je pochet. Maak dus een keuze zodat je één contraststuk hebt.

4. Laat je mobiel achterwege

Leef in het moment, het bruidspaar heeft al een eigen fotograaf. Toch foto's nemen en plaatsen? Doe dat dan uiteraard pas nadat het stel die heeft geplaatst.

5. Geniet ervan!

Na alle stress om ongeschreven regels, kledingvoorschriften en andere dingen is het vooral belangrijk om het allemaal even los te laten. Geniet van het feest!


De verschillende dresscodes op bruiloften

Waar je vroeger steevast goed voor de dag kwam met een donkerblauw pak, kom je als gast op een bruiloft tegenwoordig een wildgroei aan dresscodes en thema’s tegen. Schrik niet als er een term in de trant van “MoHoBo”, “Mystical Forrest” of “Scandinavian Chique” op de uitnodiging is gezet.  
Kleding is sfeerbepalend en wanneer er een specifiek thema gevraagd wordt, is het jouw taak om daar binnen de gezette kaders zo goed mogelijk op in te spelen. Dit wil niet zeggen dat jij een nieuw pak, schoenen en overhemd voor iedere bruiloft hoeft aan te schaffen – maar je kunt op z’n minst een goede stap in de richting zetten met een overhemd of pochet in de juiste richting. Stem je kleding af, je zult zien dat op de bruiloft veel meer gasten deze moeite hebben genomen en dat dit de sfeer de juiste richting in stuurt. 

Daggast outfit bruiloft

Natuurlijk vereist elke bruiloft dat je gekleed in de juiste dresscode verschijnt, maar als daggast op een bruiloft zijn er nog een paar extra regeltjes waar jij op moet letten. 

Outfits voor vijf populaire bruiloft thema's

We hebben een selectie van de meest voorkomende bruiloft thema’s voor je uitgewerkt met handige tips hoe jij je outfit daarop kunt afstemmen. 


Wat aan te doen naar een thema bruiloft | In sneltreinvaart

  • Voor een hoogzomer bruiloft: licht roze pak met wit overhemd en bruine schoenen 
  • Voor een bruiloft in de kerk: tijdloos donkerblauw pak, wit overhemd en lichtblauwe das  
  • Voor het uitgebreide diner: blauw stretch pak, nette polo en instappers  
  • Voor de gezellige bruiloft: lichtblauw pak, print overhemd en een goede zonnebril  
  • Voor de Indiase bruiloft: print overhemd, linnen pantalon en instappers  
  • Voor het platteland thema: beige pak met denim overhemd en bruine loafers  
  • Voor de bruiloft in het bos: groen pak, wit overhemd en bruine stropdas 
  • Voor het pastel thema: Lichtblauw pak met lichtroze overhemd en witte sneakers 
  • Voor het jaren ’20 thema: double breasted pak in dokerblauw, wit shirt en gestreepte das 
  • Voor een bruiloft in Italië: Beige linnen pak, zwart linnen hemd en zwarte instappers.  


Ontdek alle draagmomenten

Inspiratie nodig voor andere draagmomenten? Bekijk dan al onze artikelen over gelegenheden, vrije tijd, bruiloften, dagjes weg en veel meer.