Getuige helpt bruidegom met pochetGetuige helpt bruidegom met pochet

Alles wat jij moet weten over je outfit als getuige op een bruiloft 

Voor de man aan wie de rol van getuige is toevertrouwd, ligt een belangrijke rol gedurende de bruiloft in het verschiet. Centraal staat de gevreesde toespraak, waarvan het schrijven van een goed exemplaar misschien zelfs het inhuren van een tekstschrijver te overwegen is. Je wil grappig zijn, zonder te veel te beledigen, maar ook het publiek blijven boeien. Over de gedachte om dit op te voeren voor +/- 100 (on)bekenden zullen we het nog maar even niet hebben. Naast jouw tien minuten in de schijnwerpers is er nog de belangrijke taak om de rots in de branding te zijn voor de bruidegom. Zijn nuchtere trawant, waar hij op kan bouwen wanneer hij zelf door de bomen het bos niet meer ziet.

Voor al deze taken is zelfverzekerdheid nodig. Laat dat nou iets zijn dat begint met je outfit als getuige. Want een stijlvolle outfit zorgt ervoor dat jij nét een zetje extra krijgt. Je wilt dus kunnen vertrouwen op een goede look, die je van je beste kant laat zien – zonder dat je de bruidegom overklast. We delen graag onze kennis om de best geklede getuige te worden, zodat jij je kunt focussen op de PowerPointpresentatie met belastende foto’s.  


De (on)geschreven regels als het aankomt op de outfit van de getuige 

Koude dagen bieden je de mogelijkheid om flink uit te pakken met je outfit om de simpele reden dat je meer verschillende kledingstukken over elkaar heen kunt draperen. Deze fraaie gelaagdheid zorgt voor meer uitdaging dan je zomer tenue, waarin je de juiste polo op een chino mikt en dat vraagt om een beetje extra inspiratie. Hebben we voor je in de vorm van stijlvolle afbeeldingen. Kijk je even mee?

Winteroutfit jas trui sjaal handschoenen mutsWinteroutfit jas trui sjaal handschoenen muts
Winteroutift jas sjaal vestWinteroutift jas sjaal vest
Winteroutfit jas netjesWinteroutfit jas netjes
Winteroutfit jas truiWinteroutfit jas trui

Het afstemmen van je kleding als getuige

Als rechterhand stem jij jouw outfit als getuige af op degene die je deze rol toevertrouwt. Het kan daarom ook geen kwaad om te overleggen over wat de wensen zijn op dit gebied. Ben je getuige van de bruidegom en trouwt deze in het felgroen? Dan kan het stijlvol zijn om als getuige juist voor een subtiele tint van dezelfde kleur te gaan. Stropdassen zijn ook een ideale manier op een knipoog te geven en voor een gestroomlijnd totaalplaatje te zorgen – je zult samen namelijk op een flink aantal foto’s poseren. Bij een bruidegom in het lichtblauw zou jij dit kunnen overwegen als kleur van je das.


"Met blauw, grijs of groen zit je eigenlijk altijd goed – maar het kan zijn dat je voor iets meer uitgesproken wilt gaan"

Stap 1: het kiezen van het juiste pak als getuige

Okay, als getuige kies je dus voor een pak. Wanneer je geen duidelijke instructies hebt gekregen over de specifieke wensen, wil dit zeggen dat je er zelf een interpretatie aan kunt geven. Maar een blik in het assortiment van aanbieders zorgt al gauw voor een breed scala aan opties. Je hebt natuurlijk nog wel een beetje hulp nodig om het juiste exemplaar te kiezen uit deze weelde. Met blauw, grijs of groen zit je eigenlijk altijd goed – maar het kan zijn dat je voor iets meer uitgesproken wilt gaan. Daarom adviseren we je ook even te kijken naar het assortiment geruite met pakken. Dit geeft een informele knipoog, zonder dat je stijlpunten verliest. 


Stap 2: om je outfit als getuige compleet te maken 

Na het kiezen van het perfecte pak voor is het tijd om te kijken naar de rest van je outfit als getuige. Hierin geldt de regel: combineer uitgesproken met rustig en andersom. Praktisch wil dit zeggen: ga je voor een knallend kostuum, dan hou je de rest van de aankleding rustig en vice versa. Combineer dus je ruitpak met een effen hemd en effen das, terwijl je een chique donkerblauw pak met een vrolijk printhemd of uitgesproken stropdas ophemelt. 


Stap 3: wat je moet weten over de rest van de aankleding

Je bent getuige op de bruiloft van je beste vriend(in). Vecht tegen de drang om een setje sneakers onder je goedgekozen combinatie te dragen en kies voor iets hoger op de ladder van de formaliteit. Instappers bieden bijvoorbeeld hetzelfde comfort, zonder de casual look. Kies altijd voor de optie die er chique uit ziet, want er zijn na de bruiloft nog genoeg dagen waarin je wel de casual keuze kunt maken. Een geheim dat weinig mannen weten is dat accessoires essentieel zijn voor een goede outfit. Voeg daarom een goed klokje, een fraai pochet, manchetknopen en opvallende sokken toe om het geheel af te maken.


Inspiratie voor jouw outfit als getuige

Genoeg achtergrondinformatie. Tijd voor de praktijk. We vertellen je graag over een vijftal goede outfits die we de afgelopen maanden combineerden voor heren die als getuige gingen optreden.  

Moderne klassieker

Groen pak met wit overhemd
en witte sneakers 

Stijlvol

Ton-sur-ton donkerblauw met pak, overhemd, schoenen en das in eenzelfde kleur 

Onverwacht goed

Beige pak met donkerblauw overhemd en idem instappers  


Grijs pak met roze das en sokken

De bruidegom trouwde namelijk in het roze (echt waar!)

Compleet pastel

Lichtblauw pak met off-white overhemd en beige das


Extra stijltips voor de getuige op een bruilof

Omdat jij helemaal tot hier bent gekomen, delen we nog een setje extra stijltips voor jouw dag als getuige op een bruiloft.  

  1. Kies voor comfortabele stoffen – je bent immers de hele dag in touw. Knitted overhemd of stretch pak, iemand?  
  2. Vraag ook een van de bruidsmeisjes naar hun outfit en verwerk dit in details als je stropdas
  3. Speel niet te veel in op trends – Je bent bekend met de foute foto’s uit de jaren ’80. Dat waren niet de behouden outfits, maar de uitgesproken trends
  4. Draag iets speciaals met een verhaal – het klokje van je opa of een set vintage manchetknopen
  5. Laat je persoonlijkheid doorschemeren – ingetogen kleuren bij een rustig karakter en felle tinten bij een extravert persoon  

Lees meer artikelen

Outfit inspiratie voor al je draagmomenten Outfit inspiratie voor al je draagmomenten

Zakelijk of casual? Inspiratie voor stijlvolle outfits

Ontspan goed gekleed in je vrije tijd en boost je zelfvertrouwen met een stijlvolle set voor naar kantoor. 

Bruiloft op de agenda? Dit is wat jij als gast moet weten!Bruiloft op de agenda? Dit is wat jij als gast moet weten!

Te gast op een bruiloft

Goed voor de dag komen op de speciale gelegenheid? Jezelf inlezen kan geen kwaad.

Alles over trouwpakkenAlles over trouwpakken

Alles over trouwpakken

Het oriënteren op een trouwpak is een van de leukste stappen op weg naar je bruiloft.

Alle inspiratie voor mannenmodeAlle inspiratie voor mannenmode

Naar alle blogs

We delen ons enthousiasme voor mooie kleding graag met je in onze blogs.