Meepakkers korting tot 50%

Kleding stomen| Alles wat je moet weten

Ontdek de kunst van kleding stomen in deze uitgebreide gids. Leer waarom stomen een cruciale vaardigheid is voor de verzorging van elke garderobe en hoe het kan bijdragen aan een langere levensduur en een beter behoud van je kleding.


Voordelen van kleding stomen

Stomen is meer dan alleen een alternatief voor wassen; het is een verfijnde manier van kledingverzorging die tal van voordelen biedt:

Beter dan traditioneel wassen

Stomen gebruikt zachte damp om vuil en geurtjes te verwijderen, ideaal voor delicate stoffen zoals zijde en wol die in een wasmachine kunnen krimpen of vervormen.

Energie-efficiëntie

Stomen is energie-efficiënt en verbruikt minder water, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is.

Veilig voor delicate stoffen

Het is bijzonder gunstig voor materialen die speciale zorg vereisen, aangezien het de vezels niet belast zoals traditioneel wassen dat kan doen.


Welke kleding wel stomen

Chemisch reinigen symbolen

Of je jouw kledingstuk wel of niet kan stomen staat netjes aangegeven op het waslabel. De icoontjes met een cirkel laten zien of je het kledingstuk chemisch kan laten reinigen bij een stomerij. 

De meeste betekenissen voor deze icoontjes hoef je niet te onthouden, een stomerij weet precies wat ze betekenen. 

Stoom jij zelf je kleding met een stoomapparaat? Kijk dan voor de zekerheid even of je het artikel wel kan droogreinigen. Zo niet, dan is het niet aan te raden om je stoomapparaat voor dit artikel te gebruiken.

Om je te helpen maken wij een lijstje met welke kleding je het beste wel of niet kunt stomen:


Geschikt voor stomen

Formele kleding / kleding die niet in de was kan: Overhemden, blousjes, pakken, jassen en blazers behouden hun frisheid en structuur door stomen. Daarnaast kunnen niet al deze artikelen in de gewone was. Bij vlekken of kreukels is stomen dan de beste optie.

Delicate materialen: Zijde, kasjmier, en satijn zijn uitstekend geschikt voor stomen. Deze materialen kunnen vaak niet tegen hete was en kreuken snel, ook in de kast. Voor hardnekkige vlekken kunnen deze kledingstukken vaak het best naar de stomerij. Snel de kreukels wegwerken? Gebruik dan thuis je stoommachine voor een snel resultaat.

Kleding met het stoom label: toemrij label


Niet noodzakelijk / geschikt om te stomen

Casual Kleding: Jeans en T-shirts zijn vaak geschikt voor machinewas, dat is makkelijker dan stomen hoewel het vaak wel een mogelijkheid is.

Sportkleding: Sportkleding is over het algemeen ontworpen voor machinewas en luchtdrogen aangezien je deze vaak wast.

Onderhoudsarme Kleding: De meeste kleding heeft niet per se speciale zorg nodig, vaak is een wasmachine meer dan genoeg.

Kleding met het stoom niet label: niet stomen Denk aan gewaxte stoffen, leer, suède en materialen die kunnen smelten


Impact van stomen op verschillende stoffen

Elke stof heeft een aantal unieke eigenschappen waar je rekening mee moet houden wanneer jij (of de stomerij) gaat stomen. 

Natuurlijke vezels

Materialen: Wol, zijde, katoen, linnen

Eigenschappen: Bij delicate stoffen (wol, zijde en linnen) is het, net als bij wassen, belangrijk om een lagere temperatuur te gebruiken. Dit voorkomt dat de stoffen krimpen. 

Stomen is juist voor deze stoffen aan te raden omdat de stoom helpt om de natuurlijke vorm terug te brengen in de vezels.

Synthetische stoffen

Materialen: Polyester, polyamide, acryl, elastaan

Eigenschappen: Niet natuurlijke materialen kunnen niet altijd goed tegen warmte aangezien ze vaak zijn gemaakt van soorten plastic. Voorkom beschadigingen door ze op een minder hoge temperatuur en eventueel binnenstebuiten te stomen.

Speciale stoffen

Materialen: Stoffen met bijzondere details zoals borduursels of versieringen

Eigenschappen: Deze kledingstukken worden er niet mooier op in de was. Versieringen kunnen kapot gaan of los raken. Bij het stomen gebeurt dat een stuk minder omdat er geen centrifuge voor nodig is.

Bonus tip: Weet je niet zeker of je het kan stomen? Probeer het eerst op een klein stukje stof.


Stap-voor-stap thuis stomen

Je kleding stomen hoeft niet altijd bij de stomerij, vaak kun je thuis al een eind komen met een stoomapparaat. Deze aparaten zijn handig om snel de kreukels uit je kleding te halen en verhelpen luchtjes. 

Voorbereiding

 1. Lees het waslabel van jouw kledingstuk. Hierop staat of je het product mag stomen en van welk materiaal het is gemaakt zodat je daar rekening mee kan houden
 2. Vul het waterreservoir van jouw kledingstomer met gedestileerd water (kraanwater mag ook als je zacht water hebt)
 3. Hang je kledingstuk op aan een kledinghanger

Stomen

 1. Houd de onderkant van het kledingstuk vast om het recht te trekken
 2. Houd je kledingstomer tegen de kleding aan en beweeg het langzaam van boven naar beneden (Je kan eventueel ook vanaf de binnenkant stomen)
 3. Herhaal stap twee tot je kledingstuk kreukelvrij is. Onaangename luchtjes? Neem wat meer tijd om deze gebieden goed te stomen.

Na het stomen

 1. Laat je kleding afkoelen door het netjes op te hangen of plat neer te leggen
 2. Laat je kledingstomer afkoelen en maak het waterreservoir leeg voor je het opbergt

Extra tips voor thuis kleding stomen

 • Let op de temperatuur van het stoom | Te hete stoom kan delicate stoffen beschadigen, gebruik waar mogelijk de juiste temperatuur instellingen
 • Beweeg de kledingstomer | Blijf niet te lang op één plek hangen met de stomer, zo vermijd je watervlekken en beschadiging 
 • Stoom eventueel liggend | Je kunt jouw kleding ook liggend, bijvoorbeeld op een strijkplank, stomen als je dat handiger vindt
 • Gebruik een ovenwant | Of een speciale handschoen om kragen, omslagen en zomen te stomen. Op die manier heb je meer controle
 • Leer, suède en gewaxte stoffen | Stoom deze materialen nooit zelf, laat ze door een stomerij verzorgen
 • Maak je kledingstomer schoon | Verzorg naast je kleding ook je kledingstomer, zo gaat hij langer mee en voorkom je vreemde luchtjes in je kleding na het stomen

Ga jij stomen?

Stomen is een essentiële vaardigheid die de kwaliteit en levensduur van je kleding verbetert. Bij Jac Hensen begrijpen we het belang van zorgvuldige kledingverzorging en bieden we tips en tricks om je te helpen bij het behouden van een onberispelijke garderobe.

Wil je liever meer weten over andere kleding verzorging? Lees dan meer over strijken, schoenverzorging en wassen:


Meer kledingverzorging...

Kleding strijken

Kleding strijken is een kunst die, wanneer goed beheerst, niet alleen bijdraagt aan een verzorgd uiterlijk, maar ook een gevoel van voldoening en bekwaamheid kan geven. 

Schoenverzorging

Waterstop, schoenpoets, suéde spray en schoen cleaners zijn essentiële onderdelen bij het onderhoud van jouw schoenen. Door je schoenen te onderhouden blijven ze mooier, beschermd tegen de elementen en gaan ze langer mee! 

Kleding wassen

In dit grondige artikel nemen we je mee door het proces van kleding wassen, delen we waardevolle tips en tricks, en bieden we diepgaande inzichten in hoe je kleding fris en in topconditie kunt houden.