Voordeelweken: Stapel korting tot 20%
Schoenen verzorgingSchoenen verzorging

Schoenen onderhouden

Waterstop, schoenpoets, suéde spray en schoen cleaners zijn essentiële onderdelen bij het onderhoud van jouw schoenen. Door je schoenen te onderhouden blijven ze mooier, beschermd tegen de elementen en gaan ze langer mee! 


Bij Jac Hensen hebben we schoen onderhoudsproducten voor elk soort schoen. Het is natuurlijk belangrijk dat je jouw schoenen behandeld met de juiste middelen. Leer hier hoe je kan uitvogelen van welk materiaal jouw schoenen zijn en hoe je dat materiaal het best bijhoudt! 


Van welk materiaal zijn mijn schoenen gemaakt?

Over het algemeen bestaan schoenen uit leer, suéde of textiel, allemaal met andere eigenschappen. Om je schoen optimaal te verzorgen moet je dus weten van welk materiaal ze zijn gemaakt.  

Bij de aankoop van je schoenen zit er vaak aan de onderkant of de binnenkant van de schoen een sticker of een label waar de volgende symbolen op te vinden zijn: 

Over welk onderdeel van de schoen gaat het?

Bovenmateriaal
Voering
Buitenzool

Wat betekenen de symbolen in mijn schoen?

Schoen van leerSchoen van leer


Dit teken betekent dat de schoenen van leer zijn gemaakt. Suéde en nubuck zijn ook soorten leer, maar een geborstelde versie die andere verzorging nodig heeft.

Schoen van gecoat leerSchoen van gecoat leer


Het leerteken met een ruit binnenin betekent dat de materialen van gecoat leer zijn gemaakt. Dat is leer met bewerking zoals bijvoorbeeld een laklaag.

Schoen van textielSchoen van textiel


Dit textiel teken betekent dat het materiaal van natuurlijk of synthetische textielen zijn gemaakt. 

Schoen met polymeric materialenSchoen met polymeric materialen


De ruit laat zien dat het gaat om overige materialen zoals bijvoorbeeld hout, kurk, rubber.

Schoen materiaal vaststellen zonder label

Mocht je geen sticker of label in de schoen kunnen vinden dan zijn hier een aantal tips om toch vast te stellen om welk materiaal het gaat

 • Tip 1: Vind je schoenen online
  Online staat altijd van welke materialen jouw schoenen zijn gemaakt
 • Tip 2: Inspecteer je schoenen van dichtbij
  - Leer kun je ruiken en voelen om vast te stellen dat het gaat om leer, vaak is dat dan glad leer. 
  - Schoenen van suéde en nubuck zijn ook leer, maar een opgeborsteld leer dat dus ook te herkennen is aan de opgeborstelde look en feel 
  - Bij schoenen van textiel gaat het vaak om canvas of faux leer. Denk aan espadrilles en sommige sneakers
 • Tip 3: De prijs van je schoenen
  Duurdere schoenen zijn vaker van leer, suéde en nubuck terwijl goedkopere exemplaren vaker van textiel gemaakt zijn 
 • Tip 4: Vraag het aan de winkel
  Ga langs bij de winkel waar je de schoenen hebt gekocht of neem contact op met de klantenservice

"Wordt jouw favoriete schoen dof of zitten er krassen op? Schoenpoets is niet alleen goed voor voeding van het leer, maar ook een geweldige manier om je oude schoenen compleet nieuw leven in te blazen."

Leren schoenen onderhouden

Leren schoenen zijn te herkennen aan het leer teken. Meestal zijn deze schoenen van glad leer. Glad lederen schoenen hebben een aantal voordelen. Zo zorgt het natuurlijke materiaal ervoor dat de voet beter kan ademen, vormt een lederen schoen na verloop van tijd naar de voet en zijn deze schoenen duurzamer dan textiele alternatieven omdat ze erg goed te onderhouden zijn.

Voor lederen schoenen zijn verschillende opties qua verzorging. 

 • Bescherm leren schoenen tegen de elementen
  Hoewel lederen schoenen in principe al redelijk waterdicht zijn is het erg belangrijk om ze toch op de juiste manier te beschermen. Waterstop beschermt schoenen niet enkel tegen water, maar ook tegen vuil en zoutaanslag die in het leder kunnen trekken. In de wintermaanden is het dan ook cruciaal om schoenen goed in te spuiten met waterstop. Naast waterstop kun je voor hetzelfde effect ook een neutrale schoenpoets gebruiken. Mocht je ze allebei willen gebruiken is het belangrijk om eerst je schoen te poetsen en daarna pas de waterstop te gebruiken. Waterstop bedekt de schoen namelijk met een beschermende laag, die beschermt dus ook tegen schoenpoets.
 • Krassen en uitdroging leer voorkomen
  Aangezien leer een natuurlijk materiaal is kan het na verloop van tijd uitdrogen. Schoenpoets is een onderhoudsmiddel speciaal voor glad lederen schoenen wat de schoen niet alleen beschermt, maar ook blijft voeden. Zo ga je bekrast en uitgedroogd leer tegen en gaan je schoenen langer mee.
 • Leren schoenen krassen wegpoetsen
  Wordt jouw favoriete schoen dof of zitten er krassen op? Schoenpoets is niet alleen goed voor voeding van het leer, maar ook een geweldige manier om je oude schoenen compleet nieuw leven in te blazen. Begin door met een schoenborstel je schoensmeer op de schoen in te wrijven. Wanneer je de poets over de hele schoen hebt verdeeld en ingewreven, is het tijd om er met een zachte doek overheen te gaan. Blijf je schoenen poetsen met een zachte doek om ze weer stralend te krijgen!
 • Leren schoenen bijkleuren
  Als je leren schoen zijn kleur verliest is het mogelijk om een gekleurde schoenpoets te gebruiken. Kies een kleur die past bij de schoen. Weet je niet zeker of je moet gaan voor een donkere of een lichte poets, ga dan voor veiligheid met de lichtere variant. Heeft een schoen meerdere kleuren of een kleurverloop, dan ga je voor een neutrale poets om dat design goed te behouden. 

Suède en nubuck schoenen onderhouden

Suède en nubuck schoenen zijn te herkennen aan het leer teken in de schoen en de opgeborstelde look. Het zijn leersoorten, maar hebben een hele andere aanpak nodig dan glad leer. Zo kun je op deze schoenen geen schoenpoets gebruiken. Deze leersoorten zijn een stuk delicater dan gladleer en het is dan ook extra belangrijk om deze schoenen zo goed mogelijk te beschermen. 

 • Bescherm suède en nubuck tegen vuil, water en zout
  Deze leersoorten hebben meer aandacht nodig dan gladleer. Spray ze meteen na aankoop in met een waterstop of een speciale suède / nubuck spray om jouw schoenen te beschermen tegen vuil, water en zoutaanslag.
 • Bescherm suède en nubuck tegen zonlicht
  Het is belangrijk dat je beide schoenen op dezelfde plek bewaard. Ze zijn gevoeliger voor uv-licht en als de schoenen apart van elkaar bewaard worden (bijvoorbeeld één in de doos en de ander bovenop de doos) kan het zijn dat één schoen sneller of erger verkleurd dan de ander. 
 • Mijn suède of nubuck schoen is verkleurd
  Mocht het voor de bovenstaande tip al te laat zijn is het nog steeds mogelijk om jouw schoenen bij te kleuren! Dat kan op twee manieren. De eerste manier is redelijk simpel, zet de schoen die niet is verkleurd een tijdje in de zon terwijl de andere schoen in de doos blijft. De tweede manier is een gekleurde suéde spray. Kies een kleur spray die past bij de schoenen. Plak eventuele witte zolen of stiksels af met tape en spray de schoenen tot ze egaal zijn. Tip: spray de schoenen buiten of op een krant in, zodat de kleurstof je tafel niet onbedoeld een nieuwe verflaag geeft. 
 • De suède of nubuck is plat of modderig
  Is je suède of nubuck platgelopen of modderig geworden na een wandeling? Gebruik een suède borstel om je schoen bij te borstelen.
  Suède borstel 
  Bij suède mag je de stalen kant van de bostel gebruiken om de platte zones op te borstelen en bij nubuck kun je de kunstof kant gebruiken. Ook vuil kun je op deze manier uit het leer borstelen. Je kan ook een speciale reinigingsmiddelen gebruiken, maar ook na het gebruik daarvan is het opborstelen met een suèdeborstel een aanrader!

Sneakers onderhouden

Iedereen heeft er wel een paar van in de kast liggen, sneakers! Ze komen in alle vormen, kleuren en materialen. Maar hoe verzorg jij het best je favoriete sneakers? Met deze tips houd je jouw sneakers schoon, verhelp en voorkom je vieze luchtjes en zorg je dat ze zo lang mogelijk meegaan! 

 • Begin met een goede basis 
  Hoewel je snel denkt dat sneakers weinig verzorging nodig hebben is het toch nodig om ze goed in te sprayen met waterstop! Vooral voor witte sneakers en sneakers met meerdere materialen is het perfect. Waterstop stopt namelijk niet alleen water maar zorgt er ook voor dat vuil minder snel in de schoen trekt. Zo kun jij je schoenen mooier schoon houden. Als je niet zeker weet van welk materiaal je sneakers zijn of het er meerdere door elkaar zijn is de waterstop ideaal aangezien deze spray voor alle materialen goed is!

 • Hoe maak ik een witte sneaker schoon?
  Festival gepakt of een eind door de modder gewandeld? Met die vieze witte sneakers kom je nergens meer binnen. Gebruik daarom speciale schoencleaner om zowel je schoenen als je zool weer stralend wit te krijgen. Breng de cleaner aan op de vuile vlakken en gebruik een schoenborstel om het in te wrijven op het vuil. Gebruik vervolgens een zachte doek om het vuil goed weg te wrijven.

  Als het met de hand niet wil lukken is er nog een alternatief, veel sneakers kunnen namelijk in de wasmachine. Als je schoenen niet van leer gemaakt zijn, dus bijvoorbeeld van stof of canvas, dan kunnen ze meestal tegen een wasje. Haal je veters uit de schoenen en stop ze samen met de schoenen in een kussensloop of waszak. Was je schoenen niet op een hoge temperatuur, 30 graden met een klein beetje wasmiddel is precies goed. Als ze klaar zijn kun je ze laten drogen, pas wel op dat je ze niet in de droger doet of op de verwarming legt, dat kan de schoen wel beschadigen.

 • Geurtjes in je sneakers voorkomen en verhelpen
  Sneakers (en andere schoenen natuurlijk ook) hebben de neiging om soms wat nare luchtjes op te pikken. Er zijn een aantal manieren om dat tegen te gaan, te verminderen en te verhelpen. 

  Tip 1 - Voorkomen
  Als je schoen geen zool van natuurlijk materiaal (leer of wol bijvoorbeeld) heeft kunnen voeten minder goed ademen. In dit geval kun je een leren, wol of badstof zooltje aanschaffen om in de schoen te gebruiken. Een andere manier om te voorkomen is het dragen van sokken in de schoen.

  Tip 2 – Verhelpen
  Is het al te laat en kunnen je schoenen wel een opfrisser gebruiken? Gebruik een schoenen deo om je schoenen helemaal op te frissen. Schoenen deo breekt de geurtjes af en zorgt er zo voor dat je schoenen weer heerlijk ruiken en aanvoelen.

  Tip 3 – Wassen
  Zoals we eerder zagen kunnen veel sneakers eventueel in de wasmachine. Met een beetje wasmiddel komen de geurtjes er zo uit.


Meer kledingverzorging...

Kleding wassen

In dit grondige artikel nemen we je mee door het proces van kleding wassen, delen we waardevolle tips en tricks, en bieden we diepgaande inzichten in hoe je kleding fris en in topconditie kunt houden. 

Kleding stomen

Stomen is meer dan alleen een alternatief voor wassen; het is een verfijnde manier van kledingverzorging die tal van voordelen biedt.

Kleding strijken

Kleding strijken is een kunst die, wanneer goed beheerst, niet alleen bijdraagt aan een verzorgd uiterlijk, maar ook een gevoel van voldoening en bekwaamheid kan geven.