Meepakkers korting tot 35%
casual friday outfit casual friday outfit

Stijlvolle outfits voor de casual kantoortuin - of de Casual Friday

Zeker nu de dagen waarop je naar kantoor gaat schaarser worden, is iedere dag dat je er wel bent een fantastische reden om wel uit te pakken met een stijlvolle outfit. Daarmee doelen we niet per sé op een maatpak/overhemd/stropdas combinatie. Ook binnen de muren van kantoor bevinden zich meerdere dresscodes en gelegenheden. 

Voor de bedrijven waar de casual dresscode nog niet zijn intreden heeft gedaan, zullen op zijn minst een aantal vrijdagen – die bij hogere temperaturen frequenter worden– worden gepromoveerd tot Casual Friday. Een jasje is in dat geval overbodige luxe, maar je wil natuurlijk geen modderfiguur slaan met je spijkerbroek uit de vorige eeuw.

We helpen je graag om de casual dresscode voor werk ontcijferen en je te voorzien van de nodige inspiratie voor Casual Friday. We hebben de beste voorbeelden voor je klaargezet. 


Gratis back to work stijlgidsGratis back to work stijlgids

Bij het begin beginnen: Wat is het effect van casual kleding  

De combinatie van de extra aandacht voor overheadkosten en het verhoogde belang van het welzijn van het personeel zorgt ervoor dat bedrijven steeds creatiever worden.

De afgelopen jaren resulteerde dat al in een wijdere acceptatie van informelere dresscodes, waardoor Casual Friday nu eigenlijk op alle dagen van de week kan vallen (en soms zelfs de regel is in plaats van de uitzondering).

De oorsprong van de dag is interessant, want het komt voort uit teambuilding. Waar zakelijke kleding (met hoge contrasten) bijdraagt voor een formele afstand tussen collega’s, zorgt een casual ensemble (vaak met laag contrast) juist voor verbroedering en eendracht.

Daar komt nog eens bovenop dat wanneer we allemaal in een polo en een chino lopen, er geen onderscheid is tussen degene die de manager is en wie de productie draait. 


Optie 1: Voor het bedrijf waar de casual dresscode relatief nieuw is 

gala outfit mangala outfit man

De implementatie van innovatie gaat het eenvoudigst wanneer dit in kleine stapjes wordt gedaan.

Voor de Casual Friday bij bedrijven waar de stropdas nog gedragen wordt, kan het raadzaam zijn om te beginnen met iets dat niet té ver af staat van het colbert.

Entrée: het overshirt. Ideaal als casual alternatief.

Gecombineerd met semi-formele kledingstukken als een overhemd, chino en nette stappers is jouw vrijdag outfit van een hoog niveau.  


Optie 2: Voor wanneer je in de kroeg eindigt  

casual friday outfitcasual friday outfit

Voor de bedrijven waar de Casual Friday naadloos overloopt in de VrijMiBo om daarna voortgezet te worden bij de lokale kroeg, vervaagt de scheidslijn tussen de werk en vrijetijdsgarderobe.

Dat hoeft niet per se een slechte zaak te zijn, maar dat is wel iets waar je met je kleding op in wil spelen.

Geen colbert in dit geval, maar wederom een fijn overshirt. Goede hoodie en cargo pants er onder.

Jij maakt op alle plaatsen waar de vrijdag je brengt indruk, met je goedgekozen outfit. 


Optie 3: Voor de met meetings gevulde Casual Friday  

casual friday outfitcasual friday outfit

Het is eenvoudig om af te dwalen naar informele sets, zeker wanneer het einde van de week in zicht is.

We begrijpen het dat je de transitie richting je weekendgarderobe zo klein mogelijk wil maken door op Casual Friday alvast je thuiswerk jogginsbroek uit de kast te plukken, maar bewaar dat nog eventjes.

Trek een comfortabel colbert aan en kies voor een elegante pullover en ga voor een setje comfortabele instappers onder je cargobroek.

Dan zie je er net zo ontspannen uit als jij je voelt, zonder concessies te doen op het gebied van stijl.

Laat die meetings maar komen!  

Deze items dragen wij op Casual Friday

Hoewel wij een tegenovergestelde ethos hanteren en ons juist volledig opdoffen voor de vrijdag, hebben we natuurlijk wel een mening over hoe wij de Casual Friday (die bij ons juist op de dinsdag valt) interpreteren. De hoogtepunten van de items die we dan dragen staan voor je op een rijtje.  

casual friday outfitcasual friday outfit
  • Groene bodywarmer, witte hoodie, blauwe jeans en witte sneakers

  • net overshirt, gesreept-shirt er onder, chique chino & suede schoen

  • Spijkerjack over een wit t-shirt, baggy jeans en flamboyante sneakers

  • Sweater met groot logo over een wit overhemd en een witte chino met blauwe instappers 

Conclusie: dit is Casual Friday anno 2023 

De spaarzame dagen op kantoor verdienen een stukje aandacht. Een casual dresscode is geen vrijbrief om onverzorgd voor de dag te komen, maar biedt juist de uitdaging om er wat gaafs mee te doen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, die hebben we allemaal voor je.


Ontdek alle draagmomenten

Inspiratie nodig voor andere draagmomenten? Bekijk dan al onze artikelen over gelegenheden, vrije tijd, bruiloften, dagjes weg en veel meer.