Meepakkers korting tot 50%
Business casual manBusiness casual man

Business Casual: drie manieren voor een geslaagde outfit

Om eerlijk te zijn, snappen we heel goed dat je op deze pagina bent aanbeland. De term business casual is verwarrend, doordat hij een paradox bevat. Business en casual zijn van origine twee uitersten. We moeten door deze term denken aan de uitspraak van Herman Finkers: “Kalm aan, en rap een beetje!”. Zelfs voor ons die dagelijks bezig zijn met kleding is het een term die verdere research vereist. Dat doen we natuurlijk graag voor je en we delen onze bevindingen ook direct even met je. Heb je twee minuutjes? Lees dan even mee, want aan het einde weet je alles over hoe je deze kledingstijl vol zelfvertrouwen aan je rotatie kunt toevoegen.   


Gratis back to work stijlgidsGratis back to work stijlgids

Wat is business casual?

Business casual is de dresscode die de kloof overbrugt tussen zakelijke en informele stijlen, waardoor de term ook uit twee uitersten kan bestaan. Het is een kledingstijl die bestaat een mix van nette casual items en informele zakelijke items. Dat wil zeggen: een uni sweater op een stretch pantalon of een los colbert over een effen t-shirt


De voordelen van business casual voor heren    

De scheidslijn tussen het persoonlijke en professionele leven vervaagt. Je bent niet op kantoor, maar toch aan het werk of je stapt na een succesvolle werkdag nog even gezellig met wat collega’s de kroeg in. Waar je vroeger van 9 tot 5 een jasje droeg en daarna (vrijwel) niet meer, vraagt dit een dynamischere invulling van je garderobe.

De gulden middenweg is gewenst. Een outfit die niet té zakelijk is voor privé, maar ook niet te informeel is voor de uren na werk. Bijkomstig voordeel is wel dat je op deze manier je kledingkast voor deze twee draagmomenten kan samenvoegen.


Optie 1: Comfortabel naar kantoor

Comfortabele kantooroutfit manComfortabele kantooroutfit man

Als je er professioneel uit wil zien, maar je toch een stukje losser wilt kleden om benaderbaar te blijven, doe je er goed aan om te starten met half zip. Het is vervolgens vrij moeilijk om vanaf hier een stijlfout te maken. Goed wit overhemd er onder op de dagen dat het nét ietsjes netter moet, maar gewoon een t-shirtje op de dagen waarop je weinig van je laptop op kijkt. Om het ensemble compleet te maken raden we een stretch chino aan. Dat ziet er "business as usual" uit, maar draagt net zo comfortabele als je favoriete jogginsbroek. Meer business casual dan deze outfit kunnen we het niet voor je maken! 

 


Optie 2: De perfecte business casual outfit 

Als je steevast een colbertje naar werk draagt, dan is de kans groot dat je het overhemd al veelvuldig inwisselt voor t-shirts of fijn breiwerk. Waar je bij hogere temperaturen kiest voor het gemak van een ronde hals, adviseren we je om bij tegengesteld weer te kiezen voor de coltrui. Bijkomend voordeel is dat wanneer je na het dichtklappen van je laptop nog even het laptop nog even het centrum van de stad in duikt, is er nog een extra stap die je kunt zetten. Vervang je colbertje dan voor een bodywarmer of overshirt. En als we toch bezig zijn met vervangen? Waarom zou je de kleur blauw niet een keer vervangen voor iets uitdagenders?

outfit uit eten manoutfit uit eten man

Optie 3: Netjes gekleed lunchen zonder afstand  

Overhemd overshirtOverhemd overshirt

Of het nu voor, na of tijdens een belangrijke afspraak is, er komt vaak een gezamenlijk broodje aan te pas. Dat kan in de volgende de laatste trends ingerichte meeting ruimte of gewoon bij een gezellig plekje om de hoek. In dat soort gevallen wil je niet te hard je best doen op je outfit. Een pak zou bijvoorbeeld overdreven zijn. We raden voor de zakelijke lunch een effen chino aan. Een lichte tint is een stijlvolle keuze. Maak je business casual outfit in dit geval af met het dynamische duo: coltrui + overshirt. Je zult er comfortabel uitzien en je comfortabel voelen en dat zorgt voor verbroedering tijdens het broodje (vegetarische) carpaccio. 


Tips voor het dragen van Business casual kleding 

1. Gebruik de juiste kleuren

Neutrale kleuren zoals blauw, grijs en wit zijn de veilige keuze. Wil je een verfijndere uitstraling? Kies dan voor een palet van beige, bruin en wit. Onthoud dat hoge contrasten formeler ogen dan tonale combinaties. 

2. Overweeg deze stoffen 

De stof die je draagt maakt een verschil. Wol, satijn en katoen in twill of poplin wevingen doen het altijd goed. Dit mag je ’s zomers aanvullen met linnen of seersucker, terwijl je in de winter corduroy of tweed in de mix kan gooien.  

3. Neem de juiste pasvorm 

Zeker bij behouden bedrijven is de regel dat kleding om het lichaam gesneden zit, bij voorkeur in een slim-fit of modern-fit. Wijdere pasvormen worden momenteel geassocieerd  met casual draagmomenten. Bewaar je avant-garde loose-fit kostuum voor een gelegenheid in een andere sfeer.   

4. Onderhoudt je business casual kleding  

Wassen, strijken, stomen, dragen en herhalen.  


Wat je moet weten over business casual sneakers 

Sneakers hebben hun sportieve oorsprong achter zich gelaten en zijn bezig om de complete wereld te veroveren. Ze zijn bij uitstek geschikt om een business casual outfit van zijn casual element te voorzien. Kies in ieder geval voor effen sneaker in neutrale kleuren: beige, wit en zwart scoren hoog op de stijlladder. 


Onze verlanglijst met business casual items

Lijstjes maken het leven makkelijker. Hierop laten we items marineren voordat we over gaan tot aankoop, zodat we zeker weten dat we niet op impulsen handelen. Voor de business casual dresscode hanteren we de volgende favorieten: 

  • Effen gekleurd overshirt
  • Stretch pantalon - bij voorkeur als onderdeel van een compleet pak 
  • Fijn breiwerk - het liefst merino - in de vorm van een ronde hals pullover en een coltrui
  • Colbertje - donkerblauw is top, maar bruin doet het ook vaak steengoed.
  • Creme (of op zijn minst licht gekleurde) chino
  • Effen t-shirt van zware stof
  • Wit overhemd- en doe er een lichtblauwe bij als je toch bezig bent
  • Polo met lange mouw
  • Half-zip trui 

Even samengevat: dit moet je weten over business casual

De business casual dresscode is door zijn dualiteit een bijzondere dresscode, maar dat maakt hem ideaal als verbindende factor tussen je zakelijke en casual kledingstukken. De items die je draagt kunnen net zo eenvoudig worden gedragen op kantoor als in je vrijetijd. Kies je voor business casual dan zie je er in alle situaties stijlvol uit. 


Ontdek alle draagmomenten

Inspiratie nodig voor andere draagmomenten? Bekijk dan al onze artikelen over gelegenheden, vrije tijd, bruiloften, dagjes weg en veel meer.


Outfit inspiratie voor al je draagmomenten Outfit inspiratie voor al je draagmomenten

Zakelijk of casual? Inspiratie voor stijlvolle outfits

Ontspan goed gekleed in je vrije tijd en boost je zelfvertrouwen met een stijlvolle set voor naar kantoor. 

Bruiloft op de agenda? Dit is wat jij als gast moet weten!Bruiloft op de agenda? Dit is wat jij als gast moet weten!

Te gast op een bruiloft

Goed voor de dag komen op de speciale gelegenheid? Jezelf inlezen kan geen kwaad.

Alles over trouwpakkenAlles over trouwpakken

Alles over trouwpakken

Het oriënteren op een trouwpak is een van de leukste stappen op weg naar je bruiloft.

Alle inspiratie voor mannenmodeAlle inspiratie voor mannenmode

Naar alle blogs

We delen ons enthousiasme voor mooie kleding graag met je in onze blogs.