Black Friday stapelkorting: 15% bij 2 en 20% bij 3+ items
Ontvang tot 50% korting op de Meepakkers

Tips voor het kopen van een maatpak

Heb je binnenkort een maatpak nodig voor een speciaal feestje of voor een sollicitatiegesprek?
Dan is het belangrijk dat je je goed laat informeren over maatpakken voordat je tot een verkoop overgaat. Een kleermaker kan bijvoorbeeld een bepaald maatpak adviseren, maar smaken verschillen. In dit blogartikel kun je een aantal aandachtspunten vinden bij het aanschaffen van een maatpak.

Kies de juiste maatpak voor de juiste gelegenheid
Allereerst is het belangrijk dat je je afvraagt waarvoor je een maatpak koopt en of je het maatpak veel gaat dragen. Afhankelijk van deze vragen, schaf je een soort maatpak aan. Er zijn verschillende gelegenheden die jouw keuze kunnen bepalen.

Lente, zomer, herfst of winter
De vier seizoenen bepalen de kleur van je maatpak. Donkere maatpakken kunnen over het algemeen gedragen worden in de herfst- en winter seizoen. Maar deze kunnen ook over het hele jaar gedragen worden. Een lichtere variant van de maatpak past het beste tijdens de lente- en zomerseizoen.

Bruiloft
Een bruiloft is een speciale gelegenheid waar duidelijk de vrolijkheid van afstraalt. Bij vrolijke gelegenheden hoort uiteraard de lichtere variant van de maatpak. Maar ook de kleurrijke variant van de maatpak zal tijdens deze gelegenheid niet misstaan. De donkere variant van het maatpak in combinatie met een kleurrijke stropdas en overhemd kan ook een goede optie zijn.

Begrafenis
Een begrafenis is net als een bruiloft een speciale gelegenheid, maar hier hangt duidelijk een droevig sfeer in de lucht. Bij droevige gebeurtenissen past meestal een donkere variant van het maatpak het beste.

Zakelijk
Een donkere variant van de maatpak past het beste tijdens een zakelijke gelegenheid zoals een sollicitatiegesprek of op kantoor. Vaak gaan mensen dan uit van een klassieke uitstraling. Een combinatie van een donker blauw maatpak, met daarbij een zwarte stropdas en lichtblauw overhemd is een voorbeeld van een klassieker.

Zorg voor een goede pasvorm
Voor veel mensen lijkt het wel vanzelfsprekend: een perfecte pasvorm voor je maatpak. Maar op welke punten moet je eigenlijk letten voor een perfecte pasvorm?

Als je naar andere mensen kijkt en vervolgens naar je zelf kun je de conclusie trekken dat iedereen een andere lichaamsbouw heeft. Hiermee kun je dan ook de conclusie trekken dat de perfecte pasvorm van een maatpak niet bij iedereen hetzelfde is. Een perfecte pasvorm is iets wat je draagt dat goed oogt, maar het moet je ook een goed gevoel geven. De keuze van een maatpak hangt ook af van jouw gevoel. Om jouw keuze voor een maatpak met de perfecte pasvorm te vergemakkelijken, adviseren we je te letten op een aantal punten die we hieronder hebben opgesteld:

1.    Het maatpak moet zonder moeite dicht kunnen. Zorg voor voldoende ruimte bij de borst, maar er moet ook niet teveel ruimte tussen zitten waardoor het te groot oogt.
2.    Wanneer je je armen naar beneden laat hangen, moet je de onderkant van het jasje kunnen vastpakken.
3.    In de meeste maatpakken zitten bij de schouders vullingen. Zorg ervoor dat de schoudervullingen niet voorbij je schouders uitpullen, want dan oogt het maatpak te groot.
4.    De mouwen moeten strak maar ook comfortabel zitten. Je moet met gemak je armen in de lucht kunnen gooien. De achterkant van je jasje mag hierdoor niet teveel omhoog trekken.
5.    De broeksband moet strak maar ook comfortabel zitten. Je zou met gemak je handen in je zakken kunnen laten glijden.
6.    De broekspijpen moeten op de bovenkant van je schoenen moeten rusten. Dit bepaalt de lengte van de broek.