Alles over stropdassen

Je kent het wel, je krijg een uitnodiging in de bus voor een huwelijk van een goede bekende. Op dag wil je natuurlijk goed gekleed aanwezig zijn. Maar wat doe je aan? Wat is gepast bij de bruiloft?

 Vaak worden er pakken of kostuums gedragen op een bruiloft. In voorgaande blogitems hebben wij al stil gestaan bij de verschillende kostuums, maatpakken en overhemden en ook diverse tips hierover gegeven. In dit blogitem willen we iets meer vertellen over de stropdas, die eigenlijk niet mag ontbreken bij een mooi kostuum of maatpak.

 Materiaal

Stropdassen worden van veel verschillende materialen gemaakt. Stoffen die wij veel zien terugkomen zijn zijde, polyester, katoen, maar ook wol of leer. De meeste stropdassen worden van zijde of polyester gemaakt. De zijde stropdassen zijn over het algemeen kwalitatief beter en hierdoor ook duurder dan de polyester dassen.

Verschillende manieren van knopen

Stropdassen zijn op veel verschillende manieren te knopen. In 1999 publiceerde de Universiteit van Cambridge een wiskundige studie over het knopen van stropdassen. De wetenschappers Thomas Fink en Yong Mao lieten zien dat je een stropdas op 85 manieren kunt knopen. Hierbij heeft de lengte en dikte van de stop wel invloed, langere stropdassen van een dunnere stof kun je op meer manieren knopen dan korte stropdassen van een dikkere stof.

Hieronder zullen wij de 4 meest gebruikte knopen beschrijven.

Four-in hand

Allereerst heb je de four-in-hand knoop. Dit is een van de meest gebruikte knopen. Deze knoop geeft een smalle asymmetrische knoop en kan gedragen worden bij alle soorten overhemdkragen. Bij mannen met een korte nek is deze knoop aan te raden, omdat de knoop smal oploopt en daardoor de nek langer kan lijken.

De pratt stropdasknoop

De pratt knoop is uitgevonden door Jerry Pratt en voor eerst op de Amerikaanse televisie gedragen door Don Shelby. Deze knoop is de officiële stropdasknoop. Het is een strakke brede knoop die gecombineerd kan worden met vrijwel ieder overhemd. Ook zien wij dat deze knoop veel gedragen wordt bij Italiaanse overhemden met een openstaande kraag.

 Dubbele Windsor Knoop

De dubbele Windsor Knoop wordt gekenmerkt als een driehoekige, brede en dikke knoop. Dit is een zeer eenvoudige knoop om aan te leggen. In tegenstelling tot de four-in-hand knoop wordt deze knoop wordt juist aanbevolen bij mannen met een langere nek. Doordat de knoop breed en dik is kan het zijn dat de nek korter lijkt. Deze stropdasknoop is vernoemd naar de Hertog van Windsor in de jaren '30.

Halve windsor knoop

De halve Windsor knoop lijkt op de dubbele Windsor knoop maar kan beschouwd worden als de meer modieuze versie. In tegenstelling tot de dubbele Windsor knoop is deze minder groot en dik en asymmetrisch. De halve Windsor knoop wordt veel gedragen bij Italiaanse overhemden, maar past ook bij ieder overhemd.

Dit zijn de 4 meest gebruikt knopen voor stropdassen. In een volgend blogitem zullen we je precies laten zien hoe je een stropdas kunt knopen en laten we een aantal bijzondere knopen zien.